ائتلاف علمی تحقیقاتی علیه آسیبهای اجتماعی | از راهاندازی کلینیک روانشناسی تا آموزش مهارتهای زندگی
گروه استانهای خبرگزاری آنا - مجتبی آزادیان؛ نیمه دوم بهمن ۱۳۹۹ دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر بهعنوان دبیرخانه کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شد.
یکی از دغدغههای امروز جامعه ایرانی، فراوانی و افزایش بهروز آسیبهای اجتماعی بوده که ابعاد دیگری در جنبههای روانی و فرهنگی را به خود معطوف داشته و مقوله آسیبهای اجتماعی در سالهای اخیر تبدیل به موضوعی مهم در عرصه سیاستگذاری اجتماعی شده است.
با توجه به ظرفیت بالای علمی و تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر در زمینه آسیبهای اجتماعی و بهرهگیری این واحد دانشگاهی از نیروهای مجرب در این زمینه و وجود مرکز تحقیقاتی فعال و مناسب در زمینه آسیبهای اجتماعی، این دانشگاه بهعنوان دبیرخانه کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شد.
بیشتر بخوانید:
اجرای طرحهای پژوهشی مأموریتی برای مرکز تحقیقات خانواده و آسیبهای اجتماعی
نخستین نشست تخصصی کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی آغاز بهکار کرد
انتخاب دانشگاه آزاد اسلامی اسلامشهر بهعنوان دبیرخانه کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی
اهداف تشکیل کنسرسیومها در بزرگترین دانشگاه کشور
با توجه به سیاستهای دانشگاه آزاد اسلامی در همافزایی برای پروژههای ملی راهبردی و انطباق طرحهای تحقیقاتی با نیازهای اصلی کشور، کنسرسیومهایی در حوزه مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی شکل گرفت که کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی یکی از آنهاست.
تشکیل شبکه مراکز علمی و تحقیقاتی فعال در حوزههای مرتبط با یکدیگر در قالب کنسرسیوم میتواند با هماهنگی، برنامهریزی و اشتراکگذاری توان علمی، موجب همافزایی، رشد و شتاب هرچه بیشتر در مسیر رفع نیازهای تحقیقاتی جامعه شود.
همکاری ۷ واحد دانشگاهی در زمینه آسیبهای اجتماعی
لزوم هماهنگی میان واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی برای تقسیم کار، پرهیز از موازیکاری، انتقال و اشتراک تجربیات و در نهایت حرکت بر مبنای برنامهای منسجم با چشماندازی مطلوب و معقول یکی دیگر از اهداف کنسرسیومهاست.
با انتخاب واحد دانشگاهی اسلامشهر بهعنوان دبیرخانه کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی، مراکز تحقیقاتی هفت واحد فعال دانشگاه آزاد اسلامی در زمینه آسیبهای اجتماعی یعنی مرکز تحقیقات خانواده واحد سنندج، مرکز تحقیقات روانشناسی واحد ارومیه، مرکز تحقیقات سلامت و تندرستی واحد رودهن، مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی واحد کرمانشاه، مرکز تحقیقات آسیبهای اجتماعی فرهنگی واحد دهاقان، مرکز تحقیقات حقوق و معاضدت قضائی واحد شاهرود و مرکز تحقیقات خانواده و آسیبهای اجتماعی واحد گرمسار از این پس با همکاری و تلاش گروهی متمرکز، تحقیقات و فعالیتهای خود را در زمینه آسیبهای اجتماعی گستردهتر کرده و بهصورت فراسازمانی عمل خواهند کرد.
توانایی تصمیمگیری، حل مسئله، تفکر خلاق، تفکر نقادانه، رویارویی با هیجانها، توانایی رویارویی با استرسها و ... از مهارتهایی است که در مراکز تحقیقاتی آسیبهای اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی آموزش داده میشود.
خبرنگار آنا به همین مناسبت با کیوان کاکابراری رئیس مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه درباره اهداف، برنامهها، انتظارات و چشمانداز این کنسرسیوم گفتوگو کرده است که مشروح آن را میخوانید.
آنا: با توجه به تشکیل دبیرخانه کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی در اسلامشهر، همکاری مرکز تحقیقاتی شما با دبیرخانه کنسرسیوم به چه صورت است و چه اهدافی را دنبال میکند؟
کاکابراری: اکنون در مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه بر اقداماتی که قرار است در حوزه خانواده و آسیبهای اجتماعی انجام شود، متمرکز و در حال تقسیم کار هستیم تا بتوانیم در زمینه فعالیتهای عامالمنفعه و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی اقداماتی بهصورت پژوهشی و عملی داشته باشیم.
آنا: تشکیل دبیرخانه کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی تا چه اندازه به کار گروهی مراکز کمک میکند و چه نتایجی را دربر خواهد داشت؟
کاکابراری: با توجه به استراتژی که سازمان مرکزی دانشگاه بر آن تأکید کرده، نخستین، مهمترین و مؤثرترین کار این است که میتوانیم خدماتی که ارائهشده را در یک قلمرو و حوزه با توجه به فرهنگ آن محیط و منطقه پیش ببریم. بهطور مثال ما که در یکی از استانهای غربی کشور هستیم، مرکز تحقیقاتی مربوط هم مسائل بومی را مدنظر قرار میدهد و هم یک زبان مشترک بین مراکز تحقیقاتی ایجاد میکند تا مستحکمتر و پربارتر پیش برویم و علاوهبر آن از تجارب یکدیگر نیز نیز استفاده کنیم.
توانایی تصمیمگیری، حل مسئله، تفکر خلاق، تفکر نقادانه، رویارویی با هیجانها، توانایی رویارویی با استرسها و ... از مهارتهایی است که در مراکز تحقیقاتی آسیبهای اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی آموزش داده میشود.برخی از مراکز تحقیقاتی موفقتر عمل کردهاند و میتوانند تجربیات خود را در اختیار دیگر مراکز قرار دهند. برای مثال در مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه توانستیم بهعنوان نخستین مرکز با صنعت ارتباط برقرار کنیم؛ اما در دو سه سال اخیر بحران کرونا موجب شد در این کار با مشکلاتی روبهرو شویم وگرنه ارتباط تنگاتنگی با شرکت نفت داشتیم و آموزش کارکنان آنجا برعهده مرکز تحقیقات بود.
این تجارب میتواند به مراکز دیگر نیز تسری پیدا کرده و آنها هم بتوانند ارتباط بگیرند که طبیعتاً هم از نظر درآمدزایی برای دانشگاه منفعت دارد و هم توانستهایم دادههای دانشگاه را به سایر حوزههای صنعت هم انتقال دهیم که نکته بسیار مهمی است.
اکنون شرایط کرونا در این موضوع وقفه ایجاد کرده است. از سوی دیگر تشکیل دبیرخانه کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی از لحاظ علمی هم میتواند آثار مثبتی بههمراه داشته باشد. به این معنی که مراکز دیگر میتوانند به پژوهشها و فعالیتهایی که در مراکز دیگر صورت گرفته، دسترسی داشته باشند تا در ادامه بتوانیم با یک نقشه راه مشخص، فعالیت مراکز تحقیقاتی را پیش ببریم.
آنا: برنامههای مرکز تحقیقاتی تازههای روانشناختی کاربردی واحد کرمانشاه برای همکاری با دبیرخانه کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی چیست؟
کاکابراری: نخستین فعالیت مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی بهمنظور همکاری با دبیرخانه کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی این بود که رزومه و فعالیتهایی که در چند سال اخیر در حوزههای مختلف انجام شده را در حوزههای آموزشی، خدماتی و ... در اختیار اعضای کنسرسیوم قرار دادیم. حتی در جریان زلزله و کرونا و ... هم کارها و اقداماتی را که انجام شده بود، در اختیار دبیرخانه قرار دادیم بهدلیل اینکه دانشگاه آزاد اسلامی علاوهبر اولویتهایی که خود دارد، یکسری اولویتهای دیگر نیز مانند ارائه خدمات به جامعه دارد.
به عنوان مثال در زمان شیوع کرونا، مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی بهصورت رایگان و آنلاین فعال بود و در این زمینه در موضوع مقابله با عواملی مانند اضطرابزایی که کرونا ایجاد کرده بود به کارکنان دانشگاه و مردم کمک کردیم. چند کانال تلگرامی نیز راهاندازی کرده و به پرسشهای مردم پاسخ دادیم که همچنان این فعالیتها ادامه دارد.
بیشتر بخوانید:
دسترسی گروهها و مناطق آسیبپذیر به دانش حقوقی با اجرای طرح «هر مسجد یک مشاور»
برنامه کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی برای حل معضل حاشیهنشینی شهرها
کنسرسیوم آسیبهای اجتماعی چه مأموریتهایی دارد؟/ رصد توانمندی و قابلیت واحدهای پژوهشی
این موضوع میتواند خیلی کمککننده باشد و موجب میشود که نام نیکی برای دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد کنیم. گاهی اوقات برخی فکر میکنند که دانشگاه آزاد اسلامی فقط به دنبال درآمد است؛ اما هدف این است که مردم بدانند که دانشگاه میتواند روی خانواده، سلامت خانواده و سلامت اجتماعی تأثیرگذار و مؤثر باشد و انصافاً هم این کار انجام شده است.
این فعالیتها در مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی واحد کرمانشاه انجام شده و اکنون با اقداماتی که در دبیرخانه کنسرسیوم انجام شده است، همراه هستیم تا با استفاده از اشتراک زبانی بتوانیم گامهای بعدی را هماهنگ و همراه با همدیگر برداریم.
آنا: تازهترین فعالیت مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی واحد کرمانشاه در زمینه آسیبهای اجتماعی چیست؟
کاکابراری: خوشبختانه در فرآیند سهماهه اخیر، کارگاههای مختلف رایگان برگزار کردهایم. برای مثال کارگاه در حوزه مهارتهای زندگی و کارگاه پیامدهای روانی اجتماعی کروناویروس برگزار شد و از چند شخصیت معتبر در حوزه خانواده و پیشگیری از مسائل و مشکلاتی که اکنون خانواده با آن درگیر است و راههای مقابله با آن دعوت کردیم و شخصاً نیز حدود هشت ساعت کارگاه پشت سر هم برگزار کردم.
برای مثال چندی پیش کارگاهی در زمینه تعامل والد-کودک، کارگاه فرزندپروری و کارگاه ۱۰ مهارت زندگی را برگزار کردیم و بهتازگی هم پنجشنبهها کارگاهی با عنوان روانشناسی حل مسئله داریم که مخاطبان آن کارگاه مردم و دانشجویان هستند.
هماهنگیهایی با سازمان زندانها داشتهایم و قرار است همکاری میکنیم و تفاهمنامهای با مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه موارد پژوهشی منعقد شود تا بتوانیم شرایط آموزشی زندان را با مجریگری مرکز تحقیقات پیش ببریم. اگر بحران کرونا پیش نمیآمد، مسلماً توانایی انجام کارهای بیشتری را داشتیم؛ اما متأسفانه این قرنطینهها موجب شد که مقداری از اهدافمان دور شویم؛ اما امیدواریم سال آینده بتوانیم دوباره به روند خود بازگردیم.
بهتازگی کلینیک تخصصی روانشناسی به نام «کلینیک جامع روانشناسی بالینی و سلامت» در گروه بالینی با هدایت مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه ایجاد و شعبه «خانه روانشناسان» را نیز در مرکز تحقیقات راهاندازی کردهایم.
آنا: فعالیتهای کلینیک جامع روانشناسی بالینی و سلامت زیر نظر شماست؟
کاکابراری: بله، بهدلیل اینکه در مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی هستم، تمام مجموعه روانشناسی را جمعآوری کردهایم. اکنون در مرکز تحقیقات خانه روانشناسان، انجمن روانشناسی کودکان استثنایی، انجمن روانشناسی ایران و اندیشکده خانواده فعال بوده و در موضوع اندیشکده خانواده با بسیج در حال همکاری هستیم.
آنا: از دیگر برنامههای مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی بگویید.
کاکابراری: از سال ۹۵ مسئول مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی واحد کرمانشاه هستم و تاکنون خوب عمل کردهایم و اقدامات و فعالیتهای مرکز راضیکننده بوده است، فقط بحران کرونا مقداری برای اقدامات محدودیت ایجاد کرد؛ با این حال اقداماتی انجام دادیم تا از غافله عقب نمانیم. بهطور مثال در سالهای گذشته کنگره ملی در بحث روانشناسی خانواده داشتیم. اکنون هم کنگره حکمت اسلامی را در پیش داریم که بهعنوان رئیس مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی واحد کرمانشاه مسئولیت دبیری کمیسیون روانشناسی آن را برعهده دارم.
همایش علوم انسانی و حکمت اسلامی پاییز امسال برگزار میشود
نخستین همایش ملی علوم انسانی و حکمت اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی قرار است پاییز ۱۴۰۰ برگزار شود که ریاست کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی روانشناسی با بنده و در مرکز تحقیقات تازههای روانشناختی کاربردی کارهای آن در حال انجام است.
امیدواریم یک سازوکار عملی برای موضوع علوم انسانی ایجاد و توجه بیشتری به این حوزه شود. هرچند با حضور «دکتر خسروپناه» معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی این حوزه دیده شده است؛ اما به هر حال لازم است در موضوع بخشنامهها و آییننامهها در حوزه علوم انسانی و نیز اقدامات اجرایی بهویژه در حوزه ارتقای خانواده سازوکار قویتری ایجاد شود و مطمئناً دانشگاه آزاد اسلامی میتواند خود را مؤثرتر در جامعه نشان دهد.
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/